Rode wijn bij gerechten

Het wordt gedronken bij het eten, tijdens een gezellige zaterdagavond in het café of gewoon thuis op de bank: rode wijn. Ook staat het bekend als een drank die vaak bij het eten gedronken wordt. Maar niet elke soort rode wijn past bij elk gerecht. Sommige soorten passen juist uitstekend bij het voorgerecht, terwijl andere juist uitsluitend gedronken bij het dessert. Maar hoe komt dat? Hoe wordt wijn gemaakt? En hoe drink je wijn op de juiste manier? Dat alles lees je in deze blog!

Hoe wordt rode wijn gemaakt?

Hoe wordt rode wijn nu eigenlijk gemaakt? Nou, er zijn verschillende methoden waarop rode wijn gemaakt kan worden. Je hebt bijvoorbeeld de traditionele methode. De traditionele methode bevat zes stappen. Het begint met het plukken van de druiven. Vervolgens worden de druiven gekneusd, om de geur- en smaakstoffen vrij te maken. Dit wordt voornamelijk door een pneumatische pers gedaan. Dan begint het fermentatie proces. Tijdens dit proces worden de suikers uit de druiven omgezet in alcohol. Omdat de schillen van de druiven in het proces mee zijn genomen kleurt de wijn bij rode wijn rood. Vervolgens wordt alles geperst. Als alles geperst is wordt de wijn voor een bepaalde periode gerijpt. De laatste stap is dan natuurlijk de botteling. Dit houdt in dat de wijn gegoten wordt in de fles. Voor elke soort van de wijn kan dit proces echter iets anders verlopen.

Wijn heeft invloed op gerechten

Zoals al eerder benoemd, staat rode wijn onder andere bekend als drank die gedronken wordt bij het eten. Maar welke wijn past nou het best bij welk gerecht? Dit heeft alles te maken met de dominante smaak van het gerecht. Bij een steak kun je bijvoorbeeld het beste ook een wat krachtigere wijn drinken. Bij pasta is het misschien juist een beter idee om een wat lichtere wijn te drinken. Je moet er rekening mee houden dat het niet de bedoeling is dat de wijn het gerecht gaat overheersen, maar juist als aanvulling dient. Dit is ook handig om over na te denken wanneer je zelf een diner organiseert. Je wilt dat je gasten een wijn krijgen die ervoor zorgt dat de smaaksensatie nog beter wordt. Zo laat jij zeker een goede indruk achter!

Het juist drinken van wijn.

Alle wijnkenners weten dat rode wijn het beste tot zijn recht komt wanneer je je houdt aan een paar ‘regels’. Als allereerst moet de wijn op goede temperatuur gehouden worden. Een witte wijn moet meestal gekoeld worden, terwijl rode wijn vaker op kamertemperatuur bewaard moet worden. Hou deze temperatuur goed in de gaten en koel de fles wanneer hij te warm wordt. Bewaar de wijn na opening hooguit een dag of drie, niet langer. Daarnaast komt de smaak van de wijn helemaal tot zijn recht als je het glas van tevoren walst. Je beweegt het glas hierbij in een rondgaande richting waardoor alle smaken en aroma’s van de wijn naar boven komen. Alleen dan proef je de optimale smaak deze wijn te bieden heeft!