Ossenhaas, een klassiek stukje vlees

Van ossenhaas wordt in de praktijk vaak gezegd dat het een klassiek stukje vlees is van het rund. In eerste instantie kan er worden vastgesteld dat dit stukje vlees beschikt over een volle smaak. Ze is afkomstig van de achtervoet van de koe. Het stuk vlees dat je op je bord krijgt is afkomstig van de binnenkant van de ruggenwervels. Omwille van het feit dat de koe relatief weinig met dit gedeelte van zijn lichaam beweegt kan er worden vastgesteld dat het stukje vlees altijd over een lekker mals karakter beschikt. Hoe luier de spier is, des te malser het vlees zal zijn. Ben jij ook van plan om dit heerlijke stukje vlees te kopen, maar wil je er graag meer over te weten komen? Wil je bijvoorbeeld graag ontdekken hoe ze optimaal te kunnen bereiden? Lees dan zeker verder! 

Uit welke verschillende delen bestaat ossenhaas?

Van een volledige ossenhaas worden tal van verschillende delen gebruikt. Voor het dunste gedeelte geldt bijvoorbeeld dat er ossenhaaspuntjes van worden gesneden. Voor deze stukjes geldt dat ze ontzettend populair zijn in wok gerechten. Voor de zogenaamde tournedos geldt dat ze wellicht het meest overheerlijke evenals ook het meest malse gedeelte vormt van de ossenhaas. Dit gedeelte wordt gesneden uit het dikke deel van de spier. In de praktijk kan er worden vastgesteld dat menig aantal chefs ervoor kiezen om dit stukje vlees te bereiden met behulp van een pittig kruidensausje. 

Naast bovenstaande delen is er natuurlijk ook nog de welbekende chateaubriand. Deze is afkomstig uit de kop van de ossenhaas. Ze staat er in de praktijk om bekend op ontzettend veel verschillende manieren bereid te kunnen worden. In het Nederlands wordt er naar dit gedeelte vaak verwezen als zijnde de biefstuk van de haas. In het Frans wordt er dan weer naar verwezen als zijnde de filet Mignon. Hoe dan ook, wil je zeer precies weten welk gedeelte van dit klassieke stukje rundvlees je op je bord krijgt? Dan zal de bovenstaande informatie daar zeker duidelijkheid in brengen. 

De eindeloze hoeveelheid manieren om ossenhaas te bereiden

Natuurlijk is het interessant om te weten uit welke onderdelen ossenhaas precies bestaat. De bovenstaande informatie heeft je op dit vlak alles duidelijk gemaakt wat je moet weten. Dit gezegd hebbende is het zo dat veel mensen niet goed weten hoe ze dit stukje vlees nu precies het best kunnen bereiden. Geldt dat ook voor jou? Geen paniek! Het aanbod met bereidingsmogelijkheden is in de praktijk echt ontzettend uitgebreid. Enkele opties waar je voor kan kiezen zijn de volgende:

  • Een volledig stuk op de barbecue; 
  • Een heerlijke tournedos in de pan;
  • Ook een combinatie met pasta kan perfect. 

De verschillende bereidingsmogelijkheden van dit stukje van het rund zorgen ervoor dat je er ongelofelijk veel richtingen mee uit kan. Ben jij vooral op zoek naar een manier om een verrassende pasta te bereiden? Ook in dat geval leent dit stuk van het rund zich daarvoor uitstekend. Hoe dan ook mag het duidelijk zijn, wanneer je nog echt op zoek bent naar een bijzonder stukje vlees om klaar te maken voor je gezin is ossenhaas of rib eye eigenlijk altijd het overwegen meer dan waard.